Važni kriteriji kvalitete medicinski relevantnih probiotika i sinbiotika

Ljudska crijeva sadrže 10 puta više bakterija nego svih stanica ukupno u čitavom tijelu. U crijevima imamo od 2,5 do 3 kg bakterija. Naša crijeva nisu samo probavni organi, nego i najvažniji organ obrambenog sustava koji je odgovoran za više od 80% našeg imuniteta.

Mikroorganizmi u crijevima doprinose našim metaboličkim funkcijama, štite nas od patogena i čuvaju naš imunosni sustav. Bakterije u našim crijevima igraju važnu ulogu u probavljanju hrane, pomažu u proizvodnji određenih vitamina te štite tijelo od infektivnih i agresivnih mikroorganizama.

Probiotici, prebiotici i sinbiotici pomažu uspostaviti prirodnu ravnotežu između “dobrih” i “loših” bakterija, na način da podržavaju rast i razmnožavanje dobrih bakterija u našim crijevima, a koje, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO), imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

Danas postoji široka paleta izbora probiotika na tržištu, što pokazuje da ljudi shvaćaju važnost dobrih mikroorganizama za naše tijelo.

No, što je ono što razlikuje različite proizvođače i različite probiotike jedne od drugih? 

U nastavku Vam donosimo važne kriterije kvalitete medicinski relevantnih probiotika i sinbiotika, koji su preuzeti iz smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO), američkih zdravstvenih vlasti te Austrijskog i Njemačkog društva za probiotičku medicinu.

Sinbiotici tvrtke Vitality International Products ispunjavaju sve navedene kriterije kvalitete.

  1. 1.BROJ BAKTERIJA

Najmanje 109 KBE (= 1 milijarda klica po gramu praha) je jamstvo da se u organizam unosi značajan broj bakterija.

  1. 2.FORMULACIJA RAZNOVRSNIH BAKTERIJSKIH SOJEVA

Broj bakterija nije najvažniji kriterij kvalitete, veće značenje ima kombinacija raznovrsnih bakterijskih sojeva koja omogućuje bolje vezivanje bakterija i ljudskih stanica te umnožavanje potencijalnih pojedinih sojeva: tim koji raspolaže različitim vještinama uspješniji je od pojedinačnog borca.

  1. 3.AKTIVNOST

Probiotici su najučinkovitiji unutar 24 sata nakon što su ponovno hidrirani te se njihova aktivnost još jednom razvija. Ono što se kod jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječnih kiselina iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu gdje bakterije za nas aktivno obavljaju svoju zadaću.

  1. 4.SPOSOBNOST RAZMNOŽAVANJA

Dokazano je razmnožavanje probiotika i nakon završetka terapije. Do sada se za vrlo malo proizvoda uspjelo dokazati da imaju ovakvu sposobnost razmnožavanja. Neki su od znanstvenih dokaza, kao npr. za OMNi BiOTiC® PANDU i OMNi BiOTiC® 10 AAD, objavljeni i u znanstvenim časopisima.

  1. 5.STABILNOST PRI SOBNOJ TEMPERATURI

Broj bakterija ne treba se aktivirati za vrijeme punjenja, nego tek na kraju. Velik broj bakterija ugiba već poslije nekoliko dana jer im okoliš ne pruža optimalne životne uvjete. Zahtijevanjem kvalitativne analize svakog punjenja i dokazanom 24-mjesečnom stabilnošću pokazalo se da proizvodi Vitality International Products opstaju i pri sobnoj temperaturi.

  1. 6.OTPORNOST NA ŽELUČANE SOKOVE I ŽUČNE KISELINE

Otpornost klica na jake kiseline od iznimne je važnosti. Oživljavanje suhosmrznutih bakterija mora se odvijati u neutralnoj tekućini izvan tijela. Ondje bakterije mogu upiti prve hranjive tvari te ojačati prije višesatnog putovanja kroz želudac ispunjen želučanom kiselinom te dvanaesnik u kojem dolaze u kontakt sa žučnom kiselinom i izlučevinama gušterače.

  1. 7.PRIVIKAVANJE NA OKOLINU

Optimalna pH vrijednost u tankom crijevu je 4,0 – 5,0. Pri ovoj vrijednosti bakterije se odlično razmnožavaju i prilagođavaju okolini. S druge strane, “bolesne” se klice pri ovim vrijednostima ne razmnožavaju.

  1. 8.BRZA REHIDRATACIJA

Bakterije su tijekom vremena faze “buđenja” labilne. Postaju aktivne tek nakon što dobiju hranjive tvari i prilagode se na okoliš. Ovaj je proces u kapsulama usporen.

  1. 9.SINERGIJA BAKTERIJSKIH SOJEVA

Neki sojevi bakterija međusobno si ne pašu, zbog čega se može dogoditi da uđu u sukob (npr. borba za hranu). Stoga se učinkovitost pomiješanih bakterijskih preparata mora dokazati metodom “cross streak”, odnosno njihovo se djelovanje mora dokazati znanstvenim istraživanjem.

  1. 10.SIGURNOST

Sve korištene bakterije moraju dobiti status GRAS, koji jamči najveću sigurnost kod konzumacije i otklanja bojazan od stvaranja ovisnosti čak i uslijed dugotrajnog uzimanja preparata.

  1. 11.BEZ ŠEĆERA, GLUTENA I ŽIVOTINJSKIH PROTEINA

Kako štetnim tvarima ne bismo dali prednost.

  1. 12.MATRICA

Kako bi se bakterijama pojačala aktivnost i sposobnost razmnožavanja, dodaju se enzimi, vlakna i minerali. Oni povećavaju proizvodnju sluzi u crijevima i ljepljivost uvedenih bakterijskih kombinacija.